Optometrie bij De Boetiek

Wanneer bepaalde omstandigheden daar aanleiding voor geven (uw nieuwe sterkte zorgt niet voor de verwachte verbetering van uw gezichtsvermogen; u gebruikt bepaalde medicatie of er zijn specifieke klachten als hoofdpijn, rode, branderige, droge of jeukende ogen) dan kan de optometrist een optometrisch onderzoek bij u doen. De optometrist zal, al dan niet met pupilverwijdende oogdruppels, uw ogen met speciale testen en onderzoekstechnieken nauwkeurig beoordelen. Dit onderzoek geeft meer informatie over de conditie van uw ogen en/of de eventuele klachten. Wanneer verder onderzoek of medische behandeling door een (oog)arts noodzakelijk blijkt, dan wordt u direct door de optometrist in vele gevallen via de huisarts doorverwezen.

Aan een optometrisch onderzoek zijn kosten verbonden. Veel mensen denken dat de kosten van het bezoek aan uw oogarts vergoed worden door de zorgverzekeraar. Maar de kosten vallen onder het eigen risico van uw basisverzekering.

De optometrist werkt als zelfstandige beroepsbeoefenaar in de 1e lijns gezondheidszorg. Vaak zijn kosten voor een controle veel lager wanneer u daarvoor naar de optometrist gaat. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig voor een bezoek aan de optometrist.


FixDisp-600×240

Fixatie Disparatie

Doordat de ogen niet goed samenwerken, ligt het brandpunt van het ene oog net niet op het brandpunt van het andere oog. Dit veroorzaakt wazig zicht, onrust, vermoeidheid en nog tal van andere klachten. Wat er dus eigenlijk gebeurt bij iemand die fixatie disparatie heeft op het moment dat hij/zij zich een beeld probeert te vormen van bijvoorbeeld dit artikel, is dat het beeld van het linkeroog niet goed samenvloeit met dat van het rechteroog. Hierdoor blijven de twee beelden eigenlijk los van elkaar bestaan in plaats van één te worden, zoals dat bij mensen die deze afwijking niet hebben het geval is. De verschillen zijn in principe niet zo groot dat er sprake is van dubbelzien, maar dit heeft wel een wazig zichtveld tot gevolgd.
macula degeneratie

Macula Degeneratie

Wat is macula degeneratie? Blindheid en slechtziendheid op latere leeftijd van mensen in de Westerse wereld wordt voornamelijk veroorzaakt door maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea of gele vlek. In de macula, bevinden zich de meeste kegeltjes. Dit zijn de cellen die kleur en contrast kunnen waarnemen. Met de macula zien we dan ook het scherpst, wat bij lezen, tv kijken, autorijden etc. van groot belang is. Met het ouder worden, wordt de voeding van de macula wat minder, daardoor sterven de kegeltjes af, zodat er op deze plekken niet meer goed kan worden gezien. Leeftijdsgebonden macula degeneratie word ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD) genoemd, is een zeer veel voorkomende oorzaak van onomkeerbaar gezichtsverlies bij personen ouder dan 50 jaar.
procornea-share-image

Myopie Therapie

Wie zorgt er voor zijn ogen? Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. In Nederland zijn er verschillende types contactlenze op de markt gebracht, die een remmende werking hebben op bijziendheid. Wat is bijziendheid? De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit komt omdat de afbeelding waar je naar kijkt niet óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Ontdek meer
glaucoom

Glaucoom

Wat is glaucoom? Glaucoom is een oogziekte waarbij de verbindingsvezels met de hersenen, de zogenaamde zenuwvezels, defect raken. Hierdoor ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld die langzaam aan groter worden als deze aandoening niet behandeld wordt. Vaak merkt u zelf pas iets van de ziekte wanneer u minder gaat zien doordat de blinde vlekken elkaar gaan overlappen. Komt het in uw familie voor, wees dan extra voorzichtig en laat uw ogen regelmatig door de optometrist controleren. Er zijn prima behandelmethodes, maar schade die ontstaat is is vaak niet meer te herstellen.
cyclo

Cyclorefractie

Wat is een cyclorefractie? Een cyclorefractie meting, is een oogmeting door de optometrist, orthoptist of oogarts, waarbij de ogen vooraf door middel van druppels, volledig ontspannen worden. De ogen komen met deze druppels in een volledige ruststand. Daardoor worden onjuistheden in de oogmeting door verkramping en overmatige inspanning van de ogen voorkomen. Vaak word dit bij kinderen toegepast, maar kan ook bij ouderen gebruikt worden met hoofdpijnklachten Een kleine greep uit de klachten die aanleiding kunnen zijn voor een cyclorefractie;

Veel hoofdpijnklachten, vooral aan het einde van de dag.
Meer klachten na langdurig lezen, computer of tablet gebruik.
Leesbril noodzakelijk op jonge leeftijd.
Telkens sterker worden van de (min) bril voor veraf.

Droge-ogen

Droge ogen

Wat zijn de kenmerken van een droog oog? Droge ogen zijn vaak aan het einde van de dag meer merkbaar. Door deze droogte voelen de ogen vaak branderig en/of zanderig aan, u krijgt last van jeukerige ogen. De ogen worden rood, gevoeligheid voor het licht neemt toe en in de meeste gevallen gaat u hierdoor ook minder scherp zien. De klachten nemen vaak aan het einde van de dag toe. Bij serieuze vormen, kunnen droge ogen de kwaliteit van uw dagelijks leven danig verstoren en beïnvloeden.
cataract

Staar

Wat is cataract of grijze staar? Bij cataract, ook wel grijze staar genoemd, is de ooglens vertroebeld. Waardoor het zicht geleidelijk aan slechter wordt. Het is een leeftijdsgebonden oogaandoening dus vrijwel iedereen krijgt daar min of meer mee te maken. Zo ontstaat cataract Cataract ontstaat als de chemische samenstelling van de ooglens veranderd. In het begin kan de scherpte nogal wisselen. Soms ziet men dubbel met een oog. Soms is het zien met weinig licht nog goed Soms is er veel licht nodig om nog redelijk te kunnen zien. Het komt voor dat door de toename van de staar, de leesbril niet meer nodig is.